Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent György vértanú 04.24
  2020-04-24 08:55:56, péntek
 
  - Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
A győztes Isten fia lesz; jutalma pedig maga az Isten.
Aki a trónon ült, így szólt: ,,Íme, újjáalkotok mindent." És azt mondta nekem: ,,Írd föl, mert ezek az igék hitelesek és igazak."
Aztán folytatta: ,,Beteljesedett! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. A szomjazónak ingyen adok az élet forrásának vizéből. Aki győz, az mindent örökségül kap: annak Istene leszek, és ő fiam lesz nekem."
Ez az Isten igéje. Jel 21,5-7

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki nem félti az életét Krisztusért, megmenti azt az örök életre.
Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt az egész néphez: ,,Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt.
Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti? Aki ugyanis szégyell engem és szégyelli tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében."
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,23-26

*
- Magyar kurír
A világegyház április 23-án ünnepli Szent Györgyöt, a magyar egyházban azonban - Szent Adalbert ünnepe miatt - április 24-én emlékezünk meg róla. A középkorban az egyik leginkább tisztelt szent volt, egyike a tizennégy segítőszentnek.
...... ............


Tudtad, hogy világszerte ezen a napon újítják meg a cserkészek fogadalmukat, amelyben Isten, haza és embertárs szolgálatára kötelezik el magukat?
Szent György vértanú, a lovagok és cserkészek védőszentje.
A Krisztus szerinti III. évszázad végén élt hitvalló katonát országok, városok választották védőszentjükké, számtalan földrajzi hely viseli nevét. Legközismertebb legendája szerint egy fiatal lányt megmentett a sárkánytól. A tizennégy segítőszent egyikeként a hittel kapcsolatos kételyek esetén fordulnak hozzá előszeretettel.
Az írásos emlékek szerint előkelő családból származott, kiváló képességei miatt a római császár seregében gyorsan felívelt katonai pályája, tribunusi rangig vitte. A hadsereg kötelékében szolgáló keresztény György a Diocletianus alatti keresztényüldözés idején (mások szerint Dadianosz perzsa király üldözte őt) szétosztotta vagyonát a szegények között, és nyíltan megvallotta hitét, nem mutatott be áldozatot az pogány istenségeknek. Emiatt botokkal verték, felfüggesztették hivatalából, megkínozták és börtönbe vetették. A börtönben megjelent neki Jézus és hét évnyi szenvedést vetített előre neki. Hitének szilárd megvallásához számos nehezen hihető, legendás elem kapcsolódik (például, hogy hatvan vasszöget vertek egyszerre a fejébe). Lefejezésének dátuma bizonytalan, viszont ezt követően az alakját övező történetek, dicshimnuszok és életrajzok megsokasodnak, még a Giacomo da Varazze olasz érsek által összeállított Legenda aureában is előkelő helyen szerepel. A keresztesháborúk idején felvirágzik kultusza, és a lovagok védőszentjévé teszik. Kevesen tudják, hogy a az ökumenikus cserkészmozgalom alapítója, Lord Robert Baden-Powell of Gilwell is Szent Györgyöt állította modellül a felnövekvő generáció tagjai és vezetőik elé felekezeti hovatartozástól függetlenül. Minden cserkész számára példa értékűek az ideális lovagi erényeknek Szent György által gyakorolt formája: megingathatatlan hittel, reményteli szívvel segíteni másokon, a szegényeken, a védteleneken. A cserkészköszöntés kézjelében a hüvelykujj takarja a kisujjat, ami azt jeképezi, hogy ,,az erősebb védi a gyengébbet". Világszerte ezen a napon újítják meg a cserkészek fogadalmukat, amelyben Isten, haza és embertárs szolgálatára kötelezik el magukat.
Olaszországban egy nappal előbb, április 23-án emlékeznek Szent Györgyre. Ezen a napon Ferenc pápa azoknak a megtéréséért imádkozott (,,uzsorásként" hivatkozva rájuk), akik Szent Györggyel ellentétben nem segítik, hanem kihasználják a gyengéket, a kiszolgáltatott helyzetben levőket visszaélve mostani nehéz helyzetükkel. Csatlakozzunk a pápa imájához és keressünk rá módot, hogy tettekre is válthassuk a szegények megsegítésének lovagi erényét!

Sárkányölő Szent György
...... .......


A Legenda aureában ezt olvassuk róla:
Silena városa közelében volt egy tó, s abban lakott egy mérges sárkány. Már többször megfutamította a népet, amikor az fegyveresen ellene vonult. Így hát a polgárok naponta két juhot adtak neki. Amikor a juhok megfogyatkoztak, megegyeztek, hogy naponta egy embert áldoznak a szörnynek. Hogy eldöntsék, ki legyen az áldozat, sorsot vetettek, mely alól senki sem vonhatta ki magát. Amikor már a városnak szinte minden ifja és leánya áldozatul esett, történt, hogy a sors a király leányára esett. A király megkísérelte, hogy leányát megóvja a nyomorúságos haláltól. A nép pedig rettegett, hogy mindnyájukat megöli a sárkány.
A leány könnyezve ment a tóhoz. És akkor Szent György arra jött lóháton. Megkérdezte, mi baja van. A lány így válaszolt: ,,Jó ifjú, szállj gyorsan lovadra, és sietve fuss el innen!" - és elbeszélt neki mindent. Ő pedig ezt mondta: ,,Ne félj, segíteni fogok rajtad Krisztus nevében." Még beszéltek, amikor a sárkány kiemelte fejét a tóból. A leány reszketett a félelemtől, György azonban lovára pattant, keresztet vetett magára, és szembelovagolt a sárkánnyal, amely rárontott. György nagy erővel megforgatta lándzsáját, Istennek ajánlotta magát, és olyan súlyos csapást mért a sárkányra, hogy az a földre zuhant. Akkor megparancsolta a leánynak, hogy az övét kösse a sárkány nyakára, és vezesse be a városba. Az megtette, és a sárkány úgy ment utána, mint egy szelíd kutya.
A városban a nép rettenetesen megijedt, de György így szólt hozzájuk: ,,Ne rettegjetek, mert az Úristen küldött hozzátok, hogy megszabadítsalak benneteket ettől a sárkánytól. Ezért higgyetek Krisztusban, és keresztelkedjetek meg, akkor megölöm ezt a sárkányt." Így hát a király és a nép megkeresztelkedett, György pedig kihúzta kardját, és megölte a sárkányt. Ugyanazon a helyen szép templomot építettek, és az oltárnál élő forrás fakadt, amely meggyógyított minden beteget, aki csak ivott belőle.
Képen: Vittore Carpaccio: Szent György és a sárkány (1516)
...... ............


György történelmi személy volt; a palesztinai Lod, az egykori Dioszpolisz városában élő kultusza bizonyosan tényeken alapul. Diocletianus császár keresztényüldözése alatt, de mindenképpen a konstantini fordulat (313) előtt halt vértanúhalált Lodban. Tisztelete rendkívüli elterjedtségének oka, hogy életéhez és vértanúságához sok legendás elem kötődik, illetve hogy a földművelők és a katonák is patrónusuknak tekintik.
...... ........... ......


*
- A Szombathelyi Egyházmegye kincsei: A Zalaszentgyörgy - Szent György-templom bemutatása
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: megingathatatlan, felfüggesztették, elterjedtségének, keresztesháborúk, megszabadítsalak, cserkészmozgalom, zalaszentgyörgy, kiszolgáltatott, legközismertebb, megfogyatkoztak, hovatartozástól, szembelovagolt, megparancsolta, előszeretettel, segítőszentnek, megsegítésének, megfutamította, vértanúságához, olaszországban, védőszentjükké, beteljesedett, védőszentjévé, összeállított, megvallásához, istenségeknek, patrónusuknak, vértanúhalált, megsokasodnak, meggyógyított, lefejezésének, csatlakozzunk, dicshimnuszok, szolgálatára, dicsőségében, kihasználják, helyzetükkel, győztes Isten, igék hitelesek, szomjazónak ingyen, élet forrásának, mindent örökségül, életét Krisztusért, örök életre, egész néphez, egész világot, szent angyalok, evangélium igéi, világegyház április, magyar egyházban, egyik leginkább, tizennégy segítőszentnek, napon újítják, Szent György, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Péter, Szent Györgyöt, Szent Adalbert, Lord Robert Baden-Powell, Szent Györgyre, Szent Györggyel, Sárkányölő Szent György, Vittore Carpaccio, Szombathelyi Egyházmegye, Szent György-templom,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Még csak most kezdődik a nap  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Próbálj meg ...  Adakozás  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Png ház  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nem tudhatod  Adakozás  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kaffka_Margit  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hazára minden embernek szükség...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png cica  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Nagyi telefonál  Lóhere  Szép napot kívánok  Tavaszi kép  Png rózsa csokor  képre írva  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál 
Bejegyzés Címkék
győztes Isten, igék hitelesek, szomjazónak ingyen, élet forrásának, mindent örökségül, életét Krisztusért, örök életre, egész néphez, egész világot, szent angyalok, evangélium igéi, világegyház április, magyar egyházban, egyik leginkább, tizennégy segítőszentnek, napon újítják, cserkészek fogadalmukat, fiatal lányt, tizennégy segítőszent, hittel kapcsolatos, írásos emlékek, római császár, hadsereg kötelékében, szegények között, pogány istenségeknek, börtönben megjelent, alakját övező, keresztesháborúk idején, lovagok védőszentjévé, felnövekvő generáció, ideális lovagi, cserkészköszöntés kézjelében, hüvelykujj takarja, erősebb védi, nappal előbb, napon Ferenc, megtéréséért imádkozott, kiszolgáltatott helyzetben, pápa imájához, szegények megsegítésének, mérges sárkány, fegyveresen ellene, polgárok naponta, juhok megfogyatkoztak, embert áldoznak, városnak szinte, király leányára, király megkísérelte, nyomorúságos haláltól, leány könnyezve, sárkány kiemelte, leány reszketett, övét kösse, sárkány nyakára, szelíd kutya, helyen szép, egykori Dioszpolisz, konstantini fordulat, megingathatatlan, felfüggesztették, elterjedtségének, keresztesháborúk, megszabadítsalak, cserkészmozgalom, zalaszentgyörgy, kiszolgáltatott, legközismertebb, megfogyatkoztak, hovatartozástól, szembelovagolt, megparancsolta, előszeretettel, segítőszentnek, megsegítésének, megfutamította, vértanúságához, olaszországban, védőszentjükké, beteljesedett, védőszentjévé, összeállított, megvallásához, istenségeknek, patrónusuknak, vértanúhalált, megsokasodnak, meggyógyított, lefejezésének, csatlakozzunk, dicshimnuszok, szolgálatára, dicsőségében, kihasználják, helyzetükkel, fogadalmukat, szétosztotta, védteleneken, diocletianus, választották, megtéréséért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4874
  • e Hét: 39860
  • e Hónap: 73014
  • e Év: 306761
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.